Лотарийни билети да се продават само в игрални зали и лицензирани

...
Лотарийни билети да се продават само в игрални зали и лицензирани
Коментари Харесай

Предложение: Лотарийни билети да се продават само в лицензирани пунктове

Лотарийни билети да се продават само в игрални зали и лицензирани пунктове, а не в супермаркети, пощи, бензиностанции, будки за вестници и други

Това оферират от новото обединяване " Демократична България ". Те са подготвили промени в Закона за хазарта, които към този момент са изпратени до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Демократите изясняват, че в този момент настоящият закон има рестрикции към
казината и игралните зали, само че не е съгласуван с новите трендове на лотарийните игри и по тази причина оферират прецизиране на текстовете. Промените целят да хармонизират критериите за образуване и разпространяване на хазарта, без оглед съответния тип игра.

Идеята на измененията е лотарийните билети да не могат да се продават на всички места, а единствено в пунктове, които имат лиценз за това. Предложението обаче планува сходна продажба да е изцяло неразрешена покрай учебни заведения, домове за деца и пощи, в лечебни заведения, както и във всички останали държавни или общински здания.

Промените, препоръчани от новото обединяване, целят и съществено ограничение на рекламите на
хазартни игри, които да се третират наравно с тези на тютюневи произведения и алкохол.

Идеята е да се забрани оповестението на лични данни на спечелилите премия, без значение дали те са дали единодушие за това. 

В рекламата може да се афишира името на играта, записаната комерсиална марка на уредника, тегленията на тиражите, авансово оповестяване на типа и броя награди от тиражите. Забранява се информацията да бъде придружавана с рекламни послания, които да предизвикват присъединяване в тиражи или съдържат обещания за облага. 

Предложението предвижда реклами на
хазартни игри да могат да се излъчват по електронни медии само след 22 ч., като задължително трябва да има уточнение на % от приходите от тиража, който се разпределя под формата на награди.

Текстовете плануват още уредниците на
хазартни игри наложително да вършат годишни вноски за обществено отговорно държание:

1. за уредници на онлайн
залагания – 3 на 100 от разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги, а за игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване – от цената на получените такси и комисиони, само че не по-малко от 50 000 лева.;

2. за уредници на игри в игрално
казино – 3 на 100 от разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги, само че не по-малко от 50 000 лева.;

3. за всички останали уредници на
хазартни игри с игрални автомати – 3 на 100 от разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги, само че не по-малко от 20 000 лева.; “

4. за всички уредници на томболи, числови лотарийни игри бинго и кено, моментна
лотария – 5 на 100 от цената на получените залози, само че не по-малко от 200 000 лева

Законопроетът предвижда въвеждането на мандатност на членовете на комисията, което съгласно вносителите ще увеличи публичното доверие в регулатора и неговата безпристрастност.

Преди по-малко от две седмици вицепремиерът Валери Симеонов също разгласи, че приготвя законопроект за възбрана на рекламата на
хазартни игри. Той също планува в закона да се остави възможност за оповестяване на наименованията на игрите, комерсиалната марка и тегленето на тиражите. Симеонов обаче не е оповестил дали текстовете, които приготвя, ще лимитират разпространяването на лотарийни билети.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР